Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: EKT: Προλειαίνει το έδαφος για νέο QE- αλλά το κλειδί βρίσκεται στη μάχη διαδοχής
[Η Ναυτεμπορική]: EKT: Προλειαίνει το έδαφος για νέο QE- αλλά το κλειδί βρίσκεται στη μάχη διαδοχής

[Η Ναυτεμπορική]: EKT: Προλειαίνει το έδαφος για νέο QE- αλλά το κλειδί βρίσκεται στη μάχη διαδοχής

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Δύο ουσιαστικές αλλαγές στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν οι αναλυτές την επόμενη εβδομάδα. Εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα δεσμευθεί για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2020 και όχι απλώς έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως έχει υποσχεθεί τώρα, ενώ πιθανότατα θα ορίσει και το επιτόκιο για τον νέο γύρο των φθηνών δανείων (TLTROs) σε επίπεδα χαμηλότερα από το βασικό της.

Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε όπως επισημαίνει σε σημερινό σημείωμά της η Capital Economics, η ΕΚΤ θα θέσει ουσιαστικά τα θεμέλια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και για επιστροφή σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2020. Αυτό βεβαίως θα συμβεί υπό μία βασική προϋπόθεση: Να μην περάσει το τιμόνι της από τον Μάριο Ντράγκι στον Γερμανό Γενς Βάιντμαν, o oποίος όχι μόνο δεν δέχεται περαιτέρω χαλάρωση, αλλά θα ήθελε να θέσει όσο πιο σύντομα την κεντρική τράπεζα σε τροχιά ομαλοποίησης της πολιτικής.

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό να είναι υποτονικοί ανά την Ευρωζώνη, τον εμπορικό πόλεμο και το Brexit να πυροδοτούν αβεβαιότητα και την ίδια την ΕΚΤ να προειδοποιεί για την τριπλή απειλή υψηλών χρεών, εντάσεων και φούσκας στην αγορά ακινήτων, οι επενδυτές περιμένουν οι τελευταίοι μήνες του Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ να συνοδευθούν από δράση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!