Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Εκλογές στη Β. Μακεδονία υπό τη σκιά των Πρεσπών
[Η Ναυτεμπορική]: Εκλογές στη Β. Μακεδονία υπό τη σκιά των Πρεσπών

[Η Ναυτεμπορική]: Εκλογές στη Β. Μακεδονία υπό τη σκιά των Πρεσπών

Workers set up a sign with Macedonia’s new name at the border between Macedonia and Greece, near Gevgelija, Macedonia February 13, 2019. REUTERS/Ognen Teofilovski

Στη σκιά Συμφωνίας των Πρεσπών διεξάγονται σήμερα οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, μια συμφωνία που διχάζει βαθιά τους 1,8 εκατ. πολίτες της χώρας και ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στις προεκλογικές καμπάνιες των τριών υποψηφίων για την προεδρία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να διχάζει έντονα την κοινή γνώμη και επισκίασε όλα τα άλλα ζητήματα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Πρέπει να σταματήσουμε την πώληση των εθνικών μας συμφερόντων, δήλωσε στο Reuters ο Ίλια Βελκόφκσι, 67χρονος συνταξιούχος, αφότου πήγε να ψηφίσει. «Ναι, θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όχι όμως κατ’αυτόν τον τρόπο».

Η προεδρία δεν έχει την εξουσία να μπλοκάρει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από τα δύο-τρίτα των μελών του κοινοβουλίου και που καθιστούν εφικτή την αλλαγή της ονομασίας.

Ενδεικτικό του πόσο πολύ έχει διχάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και την κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας, ο νικητής της κάλπης δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και πιθανότατα θα υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος στις 5 Μαϊου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!