Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Eυκλ. Τσακαλώτος: Προχωράει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια
[Η Ναυτεμπορική]: Eυκλ. Τσακαλώτος: Προχωράει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

[Η Ναυτεμπορική]: Eυκλ. Τσακαλώτος: Προχωράει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και οι αγορές αξιολογούν θετικά την πρόοδό του, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναγνώρισε ότι το βάρος των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να είναι μεγάλο, αλλά διαβεβαίωσε ότι επιταχύνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

«Οι τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες, καμία δεν εξαρτάται πια από τον ELA, πιάνουν τους στόχους για τις μειώσεις NPE/NPLs, έχουν πολύ καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση και είναι σε πολύ καλύτερη θέση να συνεχίσουν να πιάνουν αυτούς τους στόχους» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Σημείωσε πως τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά υπογράμμμισε ότι η κυβέρνηση, η ΤτΕ, και οι ίδιες οι τράπεζες, προχωρούν σε «συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες» για την αντιμετώπισή τους.

Αυτή τη στιγμή, υπενθύμισε, βρίσκεται στη Δ/νση Ανταγωνισμού το σχέδιο APS. Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται σε εγγυήσεις του Δημοσίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει όλες τις τράπεζες σε αυτό το εγχείρημα.

«Και για αυτό το λόγο και το χρηματιστήριο και οι αγορές αρχίζουν σιγά σιγά να αξιολογούν θετικά την πρόοδο που έχει γίνει και την πρόοδο που αναμένεται» είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι συγχρόνως η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις για μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα για το σύστημα των μικροπιστώσεων και τη στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών που επίσης θα αμβλύνει τους περιορισμούς ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Για τα γεγονότα του 2015

Κληθείς να σχολιάσει το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015 και ερωτηθείς για το τι θα άλλαζε, ο κ. Τσακαλώτος έστρεψε τα πυρά στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, ποτέ δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «και δεν ήταν άλλωστε σε θέση να το ολοκληρώσει».

Υποστήριξε δε ότι δεν είναι πειστικό το επιχείρημα ότι η πρώτη κυβέρνηση μας κόστισε στον ελληνικό λαό «80 δισ. ή 100 δισ ή ακόμα και 200 δισ ανάλογα με την διάθεση του εκάστοτε ομιλητή». Αυτές οι «εκτιμήσεις», είπε, βασίζονται σε μια σύγκριση ανάμεσα στις εκτιμήσεις για μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης αρχίζοντας από ένα τυχαίο χρονικό σημείο και συγκρίνοντας με νεότερες εκτιμήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!