Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Αιγυπτιακές μούμιες στον αξονικό τομογράφο
[Η Ναυτεμπορική]: Αιγυπτιακές μούμιες στον αξονικό τομογράφο

[Η Ναυτεμπορική]: Αιγυπτιακές μούμιες στον αξονικό τομογράφο

Πρόκειται για πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάμεσα στους επιστήμονες του Μουσείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, το οποίο περιλαμβάνει και την ανασύσταση του προσώπου μιας από αυτές τις μούμιες, της οποίας το κρανίο έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.

Στο τμήμα Αξονικής – Μαγνητικής Τομογραφίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών «σκαναρίστηκαν» πέντε μούμιες της Συλλογής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) και επέστρεψαν με αστυνομική εποπτεία στο Μουσείο, έπειτα από μερικές ώρες.

Αξονικές τομογραφίες, εξετάσεις και άλλες διαγνωστικές μέθοδοι, οι οποίες είναι μη καταστροφικές, αποφέρουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων όσο ζούσαν, τον τρόπο και την αιτία θανάτου τους, τη διατροφή τους κ.ά..

Πρόκειται για πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάμεσα στους επιστήμονες του Μουσείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, το οποίο περιλαμβάνει και την ανασύσταση του προσώπου μιας από αυτές τις μούμιες, της οποίας το κρανίο έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για τη μούμια Ta – Khered – Min, χορεύτρια τελετουργικών χορών με ιερατική καταγωγή, που χρονολογείται στο 304 – 150 π.Χ.. Οι υπόλοιπες -που ανήκουν σε άντρες – χρονολογούνται από το 304 έως το 150 π.Χ..

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος, η οποία αποτελείται από τους Ελένη Τουρνά (αρχαιολόγος και υπεύθυνη της Αιγυπτιακής Συλλογής του Μουσείου), Αλίκη Μαραβέλια (αιγυπτιολόγος, ιδρύτρια και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας), Νικόλαο Μποντόζογλου (διευθυντής Τομογράφου Ιατρικού Αθηνών), Παναγιώτη Λάζαρη (διπλωματούχος συντηρητής του Μουσείου), θα συνεχίσει, εξετάζοντας τέσσερις ακόμα μούμιες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!