Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ε.Ε.: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης
[Η Ναυτεμπορική]: Ε.Ε.: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

[Η Ναυτεμπορική]: Ε.Ε.: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Νομικά ανυπόστατο είναι το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο κινείται σε τρεις κατευθύνσεις.

Το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, θεωρεί μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προσκρούει στο Δίκαιο της θάλασσας και συνεπώς είναι παράνομο, αν και η αξιολόγηση των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών της Ε.Ε. συνεχίζεται. Ειδικότερα, το προσχέδιο Συμπερασμάτων επισημαίνει ότι:

  1. Το μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών»
  2. «Δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας»
  3. «Δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη»

Πέραν τούτων, το προσχέδιο Συμπερασμάτων επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ό,τι αφορά αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει άλλη μια ουσιαστική αναφορά σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και γενικότερα στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αλλά και της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου που έθεσαν τις βάσεις και για στοχευμένα μέτρα, ήτοι για κυρώσεις κατά νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Επιτροπής στην Ελλάδα και την ετοιμότητα της Ε.Ε. να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

«Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε σύμφωνα με το Euractiv η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στην πρώτη Διάσκεψη Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια για τη νέα νομοθετική περίοδο, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!