Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το διπλό «μαξιλάρι» του ΟΔΔΗΧ για το δανειακό πρόγραμμα του 2020
[Η Ναυτεμπορική]: Το διπλό «μαξιλάρι» του ΟΔΔΗΧ για το δανειακό πρόγραμμα του 2020

[Η Ναυτεμπορική]: Το διπλό «μαξιλάρι» του ΟΔΔΗΧ για το δανειακό πρόγραμμα του 2020

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Πακέτο νέων εκδόσεων ομολόγων, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να είναι… μηδενικό, αλλά μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 5-6 δισ. ευρώ, αναμένεται ότι θα προβλέπει το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το «μηδέν» θα υπάρχει ως πιθανότητα για να σταλεί στις αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει από τώρα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2020. Και όχι μόνον αυτό.

Οι προβλέψεις

Η πρόβλεψη είναι ότι ακόμη και χωρίς καμία έκδοση νέου ομολόγου, το χρέος σε απόλυτο ποσό θα μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου -τα οποία εκτιμώνται σήμερα κοντά στα 37 δισ. ευρώ- θα αυξηθούν ακόμη και κατά 3 δισ. ευρώ.

Οι εκδόσεις των 5-6 δισ. ευρώ, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα εξασφαλίσουν στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την απαιτούμενη ρευστότητα, πρώτον, για να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2021 (για τον σκοπό αυτό θα απαιτηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ) και, δεύτερον, για να μειωθεί η έκθεση της χώρας στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κίνηση για την οποία επίσης χρειάζονται περίπου 3-4 δισ. ευρώ).

Τα εκτιμώμενα οφέλη

Οι κινήσεις αυτές, αλλά και η προοπτική άμεσης άρσης του πλαφόν για την αγορά ελληνικών τίτλων από τις τράπεζες (οι σχετικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούνται ήδη δρομολογημένες), εκτιμάται ότι θα φέρουν πιο κοντά όλους τους βασικούς εθνικούς στόχους στο μέτωπο της οικονομίας για το 2020:

* την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα,

* την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τελικώς

* τη διασφάλιση χαμηλότερων στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και για το 2022.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!