Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Δημόσιο χρέος: Μικρή πτώση στο δεύτερο τρίμηνο
[Η Ναυτεμπορική]: Δημόσιο χρέος: Μικρή πτώση στο δεύτερο τρίμηνο

[Η Ναυτεμπορική]: Δημόσιο χρέος: Μικρή πτώση στο δεύτερο τρίμηνο

Μείωση κατέγραψε το συνολικό δημόσιο χρέος στο β’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση τόσο με το πρώτο τρίμηνο όσο και με τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο ως ποσό όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (κοντά στο 180%), ενώ η συντριπτική του πλειονότητα προέρχεται φυσικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το ύψος του χρέους Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώθηκε στο ποσό των 356,55 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,14 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (Χρέος κατά Μάαστριχτ), καθώς το χρέος σε όρους γενικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει το ενδοκυβερνητικό χρέος και άλλα στοιχεία μικρότερης επίπτωσης.

Με το «μαξιλάρι»

Στο συνολικό ύψος του χρέους περιλαμβάνεται και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που σχηματίστηκε από τα δάνεια του ESM προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια της χώρας για την έξοδο στις αγορές, μετά τη λήξη του μνημονίου. Αποτέλεσμα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος του Ιουνίου να ανέρχονται σε 20,82 δισ. ευρώ, από 22,46 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!