Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι διαδρομές των πολυεθνικών που αποχωρούν από την Κίνα
[Η Ναυτεμπορική]: Οι διαδρομές των πολυεθνικών που αποχωρούν από την Κίνα

[Η Ναυτεμπορική]: Οι διαδρομές των πολυεθνικών που αποχωρούν από την Κίνα

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Περισσότερο από έναν χρόνο μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών σε προϊόντα, ένας πόλεμος που έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής για τις εταιρείες που διατηρούν μονάδες παραγωγής των προϊόντων τους στην ασιατική χώρα ή συνεργάζονται με προμηθευτές που δραστηριοποιούνται εκεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nikkei Asian Review, περισσότερες από 50 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple και η Nintendo, έχουν ανακοινώσει σχέδια για μεταφορά της παραγωγής τους από την Κίνα σε άλλες χώρες, με σκοπό να αποφύγουν τους δασμούς 25% που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές προϊόντων κινεζικής προέλευσης, αξίας 250 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο, από την άλλη, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να κρατήσει τις ξένες επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας, προσφέροντας ειδικά οφέλη και κίνητρα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει το κόστος για τις εταιρείες, που έχει αυξηθεί εξαιτίας των αμερικανικών δασμών.

Όμως την πρακτική αυτή δεν την εξετάζουν μόνο οι ξένες εταιρείες, αλλά και κινεζικές, όπως και κάποιες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστριών προσωπικών υπολογιστών, smartphones και άλλων ηλεκτρονικών ειδών.

Η Apple έχει απευθύνει έκκληση στους σημαντικότερους προμηθευτές της να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν το 15% έως 30% της παραγωγής του iPhone σε άλλες χώρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!