Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: BodyNet: Αυτοκόλλητα που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του χρήστη
[Η Ναυτεμπορική]: BodyNet: Αυτοκόλλητα που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του χρήστη

[Η Ναυτεμπορική]: BodyNet: Αυτοκόλλητα που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του χρήστη

Μηχανικοί του Stanford University ανέπτυξαν πειραματικά αυτοκόλλητα- αισθητήρες που ανιχνεύουν ζωτικές ενδείξεις από το δέρμα και μεταδίδουν αυτά τα δεδομένα σε δέκτη ο οποίος βρίσκεται πάνω στα ρούχα, στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος ονόματι BodyNet.

Για να επιδείξουν αυτή τη wearable τεχνολογία, οι ερευνητές κόλλησαν αισθητήρες στον καρπό και την κοιλιακή χώρα ενός ατόμου, προκειμένου να μετρήσουν τον καρδιακό παλμό και την εφίδρωση, μέσω του τεντώματος του δέρματος. Αντίστοιχα, αυτοκόλλητα στους αγκώνες και τα γόνατα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών.

Η Ζενάν Μπάο, το εργαστήριο της οποίας παρουσίασε το σύστημα σε άρθρο στο Nature Electronics, θεωρεί ότι αυτή η wearable τεχνολογία, το BodyNet, θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για ιατρικούς σκοπούς, όπως η παρακολούθηση/ επίβλεψη ανθρώπων με διαταραχές ύπνου ή καρδιακά προβλήματα. Ήδη το εργαστήριό της αναπτύσσει νέα αυτοκόλλητα τα οποία θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τον ιδρώτα και άλλες εκκρίσεις προκειμένου να παρακολουθούν μεταβλητές όπως η θερμοκρασία του σώματος και το stress. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας σειράς ασύρματων αισθητήρων που κολλούν στο δέρμα και συνεργάζονται με «έξυπνα» ρούχα για να παρακολουθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια μια μεγαλύτερη σειρά ζωτικών ενδείξεων από ό,τι τα smartphones ή smartwatches του σήμερα.

«Θεωρούμε πως μια ημέρα θα είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αισθητήρων δέρματος για όλο το σώμα, για να συλλέγουμε σωματικά δεδομένα χωρίς να παρεμβαίνουμε στην κανονική του συμπεριφορά» είπε η Μπάο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!