Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Η αβεβαιότητα «φρενάρει» την καθοδική πορεία του ELA
[Η Ναυτεμπορική]: Η αβεβαιότητα «φρενάρει» την καθοδική πορεία του ELA

[Η Ναυτεμπορική]: Η αβεβαιότητα «φρενάρει» την καθοδική πορεία του ELA

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Η ανακοπή της καθοδικής πορείας του ΕLA επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο την πίεση που ασκεί η αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο. Η έκτακτη ρευστότητα είχε υποχωρήσει κατά 43,4 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2015, εκ των οποίων τα 21,8 δισ. ευρώ από την επαναφορά του waiver πριν από εννέα μήνες. Η πορεία αυτή «φρέναρε» καθώς από την αρχή του έτους οι τράπεζες καταγράφουν μείωση των καταθέσεων, η οποία κινείται πλέον στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, έπειτα από σειρά συνεδριάσεων στις οποίες μείωνε το όριο, το διατήρησε αμετάβλητο σύμφωνα με αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο ποσό των 46,3 δισ. ευρώ έως και τις 9 Μαρτίου, οπότε θα επανεξεταστεί από την ΕΚΤ.

Οι συνθήκες αβεβαιότητας εντείνονται όσο μετατίθεται χρονικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επανέρχονται συζητήσεις περί Grexit και δραχμής, με αποτέλεσμα να αναστραφεί η τάση των «δειλών» εισροών που είχε το σύστημα το 2016, ροκανίζοντας την αύξηση των 4 δισ. ευρώ που πέτυχε με δυσκολία στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Τα capital controls «κρατάνε» ενδεχόμενες μεγάλες εκροές, αλλά το κλίμα που καταγράφεται προκαλεί ανησυχία αφού ανατρέπεται η όποια σταθερότητα πέτυχαν με πολύ κόπο οι τράπεζες και σε κάθε περίπτωση, το νέο χρήμα δεν παραμένει στο σύστημα.

Οι τραπεζίτες δεν έπαψαν να υπογραμμίζουν ότι το περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και οι εξελίξεις τους δικαιώνουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!