Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 8 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ατζέντα θεσμικών αλλαγών στην Ε.Ε.
[Η Ναυτεμπορική]: Ατζέντα θεσμικών αλλαγών στην Ε.Ε.

[Η Ναυτεμπορική]: Ατζέντα θεσμικών αλλαγών στην Ε.Ε.

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Το θέμα της διατήρησης ή όχι του ενός επιτρόπου ανά χώρα στην επόμενη Κομισιόν επανέρχεται στο κοινοτικό προσκήνιο, μαζί με άλλες «ιδέες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές σε σχέση με τα θεσμικά όργανα.

Οι ιδέες που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συζητηθούν στην προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, στις 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με το θέμα των επιτρόπων, η Επιτροπή αποφεύγει να πάρει θέση, ωστόσο αναφέρει τα υπέρ και τα κατά, ενώ καλεί τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν μέχρι να αναλάβει η επόμενη Κομισιόν στο τέλος του 2019.

Όπως τονίζει, ένα μικρότερο εκτελεστικό όργανο θα ήταν θεωρητικά αποτελεσματικότερο στη λειτουργία του, ευκολότερο στη διαχείρισή του και θα επέτρεπε μια πιο ισόρροπη κατανομή των χαρτοφυλακίων. Αλλά από την άλλη μια μικρότερη Επιτροπή θα σήμαινε επίσης ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν θα εκπροσωπούνταν στο πολιτικό επίπεδο του θεσμικού οργάνου, και θα έχαναν το πλεονέκτημα να έχουν στη διάθεσή τους έναν άμεσο πολιτικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες τους και τις εθνικές αρχές τους.

Ο κ. Γιούνκερ επανέφερε χθες και μια παλαιότερη πρότασή του για έναν πρόεδρο της Επιτροπής με διπλή ιδιότητα, δηλαδή ταυτόχρονα να είναι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που σήμερα κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ. Τόνισε ότι δεν απαιτείται συγχώνευση των δύο οργάνων, δεδομένου ότι ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός, δεν ψηφίζουν, αντίθετα στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμβάλλουν στη δημιουργία «γεφυρών» και στην επίτευξη «κοινού εδάφους».

Πάντως, η πρόταση αυτή δεν αναμένεται να αποσπάσει τη στήριξη όλων των κρατών-μελών, και κυρίως εκείνων που δεν θέλουν ενίσχυση του πολιτικού βάρους της Κομισιόν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!