Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Άτυπη Σύνοδος Ε.Ε.: Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας
[Η Ναυτεμπορική]: Άτυπη Σύνοδος Ε.Ε.: Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας

[Η Ναυτεμπορική]: Άτυπη Σύνοδος Ε.Ε.: Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας

Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται σήμερα στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, θα επισημάνει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Ε.Ε. θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της.

Οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου θα γίνουν στον απόηχο των νέων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε πως η χώρα του στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Για την Τουρκία δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” νοτίου Κύπρου ή που υπέγραψε με άλλες χώρες» είπε, κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι «δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι «καθήκον της Τουρκίας» να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!