Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Αθώος ο Βόσνιος οπλαρχηγός Όριτς από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
[Η Ναυτεμπορική]: Αθώος ο Βόσνιος οπλαρχηγός Όριτς από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

[Η Ναυτεμπορική]: Αθώος ο Βόσνιος οπλαρχηγός Όριτς από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Ο Νάσερ Όριτς είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 2003 και είχε δικαστεί για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) στη Χάγη. Είχε καταδικαστεί αρχικά σε φυλάκιση δύο χρόνων επειδή δεν εμπόδισε δολοφονίες και κακομεταχείριση, απαλλάχθηκε ωστόσο σε δεύτερο βαθμό, το 2008 (φωτογραφία αρχείου) 

Δικαστήριο του Σαράγεβο έκρινε τον Βόσνιο Μουσουλμάνο διοικητή των βοσνιακών δυνάμεων που υπερασπίζονταν τη Σρεμπρένιτσα Νάσερ ‘Οριτς αθώο των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σερβοβόσνιων, κατά την υπεράσπιση του μουσουλμανικού θύλακα στον πόλεμο του 1992-95.

Ο δικαστής Σάμπαν Μακσούμιτς κήρυξε αθώο τον ηλικίας 50 ετών κατηγορούμενο για τη δολοφονία τριών Σερβοβόσνιων κρατουμένων στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα. Από τις κατηγορίες απαλλάχθηκε επίσης ο Σαμπαχουντίν Μούχιτς, 49 ετών, ο σύντροφός του εν όπλοις στη διάρκεια των διακοινοτικών συγκρούσεων.

Την ετυμηγορία ανέμεναν με ανυπομονησία, για διαφορετικούς λόγους, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Σερβοβόσνιοι.

Για τους πρώτους, ο Όριτς είναι ο «ήρωας» της υπεράσπισης του θύλακα της ανατολικής Βοσνίας, που άντεξε την πολιορκία που επέβαλαν οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις έως την πτώση τον Ιούλιο του 1995.

Σε διάστημα μερικών ημερών, οι δυνάμεις του «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς σφαγίασαν 8.000 Βόσνιους Μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους, έγκλημα που χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» από τη διεθνή δικαιοσύνη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!