Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Απονομή του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» στην UNESCO
[Η Ναυτεμπορική]: Απονομή του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» στην UNESCO

[Η Ναυτεμπορική]: Απονομή του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» στην UNESCO

Στην κατάμεστη -από μονίμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών, στελέχη διπλωματικών αποστολών και επισήμους – στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων του εμβληματικού κτηρίου της UNESCO στο Παρίσι, το βράδυ της Δευτέρας έλαβε χώρα η λαμπρή τελετή απονομής του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» στην περιβαλλοντική οργάνωση Instituto do Patrimonio Cultural του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» που θεσπίστηκε από την Ελλάδα το 1995, απονέμεται ανά διετία σε θεσμούς, ιδρύματα ή προσωπικότητες που διακρίνονται στην προστασία του πολιτιστικού τοπίου και είναι το μοναδικό βραβείο σε αυτόν τον τομέα.

Από το 2011 το βραβείο δεν είχε αποδοθεί. Φέτος, επαναπροκηρύχθηκε και θα απονέμεται ανά διετία, μετά από ισχυρές παρεμβάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας και σχετικής απόφασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO.

Το ΥΠΠΟΑ, έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την κάλυψη της δαπάνης του βραβείου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της απονομής, η Μελίνα Μερκούρη ήταν παρούσα στη γιγάντια οθόνη της αίθουσας, μιλώντας για «τα δικά της Γλυπτά του Παρθενώνα», για τη δική της Ελλάδα και για το όραμά της, της επανένωσης των Γλυπτών. Σχετική αναφορά έκανε εκτός κειμένου και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, απευθυνόμενη στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της UNESCO, είπε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού της UNESCO, στο πλαίσιο των εργασιών της 40ης Γενικής Διάσκεψης του Οργανισμού, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, για να απονείμω το Διεθνές Βραβείο UNESCO «Μελίνα Μερκούρη». Αυτό το βραβείο αποτελεί, αφ’ ενός φόρο τιμής στην εξαίρετη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, στην Ελληνίδα πολιτικό και γυναίκα σύμβολο, την αγαπημένη μας Μελίνα, και αφ’ ετέρου ακόμα μία πτυχή της συνεισφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!