Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 15 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ανοίγει ο δρόμος για την πρώιμη ανίχνευση των νόσων Alzheimer και Parkinson 
[Η Ναυτεμπορική]: Ανοίγει ο δρόμος για την πρώιμη ανίχνευση των νόσων Alzheimer και Parkinson 

[Η Ναυτεμπορική]: Ανοίγει ο δρόμος για την πρώιμη ανίχνευση των νόσων Alzheimer και Parkinson 

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Έλληνας νευροεπιστήμονας από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ (National Institute on Aging, ΝΗΙ), παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων, “GeNeDis 2018″ στο Τορόντο, τη δυνατότητα ανάοτυξης ενός αιματολογικού τεστ το οποίο θα ανιχνεύει νευροεκφυλιστικές νόσους (Alzheimer και Parkinson).

Πρόκειται για τον αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Δημήτρη Καπόγιαννη, ο οποίος παρουσίασε ένα τεστ αίματος ακριβείας που βασίζεται στην απομόνωση εξωσωμάτων, δηλαδή των εξωκυτταρικών κυστιδίων που απελευθερώνονται από όλα τα κύτταρα και εντοπίζονται σε όλα βιολογικά τα υγρά του σώματος. όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα νευρωνικά και αστροκυτταρικά εξωσώματα που απομονώνονται από το πλάσμα του αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «υγρής βιοψίας» για τη αποκωδικοποίηση της παθολογίας του εγκεφάλου. Ο καθηγητής Καπογιάννης έχει καταφέρει να απομονώσει τα εξωσώματα και διαπίστωσε ότι κρύβουν στο εσωτερικό τους λειτουργικές πρωτεΐνες, όπως είναι η p181-tau, αλλά και ενδοκυτταρικούς διαβιβαστές που σχετίζονται με την ινσουλίνη και εμπλέκονται στο Alzheimer.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει, βάσει συγκεκριμένων βιοδεικτών, ένα τεστ αίματος που να μπορεί να ανιχνεύει τις νευροεκφυλιστικές νόσους αρκετά χρόνια πριν αυτές εκδηλωθούν.

Εμπλοκή των εξωσωμάτων στη διάγνωση του Alzheimer

Τα αποτελέσματα της υπό δημοσίευση μελέτης η οποία επικυρώνει την εμπλοκή των συγκεκριμένων βιοσωματιδίων δηλαδή των εξωσωμάτων στην προκλινική διάγνωση της νόσου του Alzheimer, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο συνέδριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!