Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ανατομία της βρετανικής οικονομίας τρία χρόνια μετά
[Η Ναυτεμπορική]: Ανατομία της βρετανικής οικονομίας τρία χρόνια μετά

[Η Ναυτεμπορική]: Ανατομία της βρετανικής οικονομίας τρία χρόνια μετά

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι είναι θολό, το ίδιο και συνολικά της χώρας, αφού τρία χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ευρωπαϊκή κοινότητα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα εάν, πότε και πώς θα φύγουν. Από τη μορφή του Brexit και τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Ποια είναι όμως η «κληρονομιά» που έχει αφήσει έως τώρα το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016; Τα σενάρια καταστροφής σίγουρα αποφεύχθηκαν.

Η βρετανική οικονομία δεν βυθίστηκε σε ύφεση, όπως ορισμένοι φοβούνταν, ούτε ήρθε αντιμέτωπη με αιμορραγία κεφαλαίων και θέσεων εργασίας. Αντιθέτως η αγορά εργασίας αποδείχθηκε εντυπωσιακά ανθεκτική.

Προειδοποίηση Όζμπορν
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πάνε καλά:

Τον Μάιο του 2016, λίγο πριν από το δημοψήφισμα, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, προειδοποιούσε: «Μία ψήφος υπέρ της εξόδου θα συνιστούσε άμεσο σοκ για την οικονομία.

Το σοκ αυτό θα έσπρωχνε την οικονομία σε ύφεση και θα οδηγούσε σε αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά περίπου 500.000.

Το ΑΕΠ θα ήταν 3,6% μικρότερο, οι πραγματικοί μισθοί χαμηλότεροι, ο πληθωρισμός πιο υψηλός, η στερλίνα πιο αδύναμη, οι τιμές στέγης θα δέχονταν πλήγμα και ο δημόσιος δανεισμός θα ήταν υψηλότερος απ’ ό,τι εάν ψηφίσουμε παραμονή».
Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!