Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests
[Η Ναυτεμπορική]: Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

[Η Ναυτεμπορική]: Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

Τα σενάρια για την οικονομία αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δουν πού θα κινηθεί το επικείμενο stress test που θα διενεργηθεί το 2020 με στοιχεία του 2019.
Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, εκ νέου μεγάλη σημασία θα δοθεί στα σενάρια που θα καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις λοιπές αρμόδιες αρχές, όπως η Κομισιόν, για τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας στο τέλος του 2019.
Μετά την ανακοίνωση της μεθοδολογίας και την αξιολόγησή της από τις ελληνικές τράπεζες, οι μακροοικονομικές αναλύσεις στο adverse scenario εμφανίζονται πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, κυρίως για δύο λόγους:
1. Οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε ανάκαμψη, ενώ προέρχονται από μια υποχώρηση της τάξης του 60%. Έτσι στο adverse scenario οι αρχές δεν μπορούν να οδηγηθούν σε ακραία επίπεδα σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος των ενεργητικών των τραπεζών.
2. H Ελλάδα βρίσκεται σε ανάπτυξη, παρά την επιβράδυνση που καταγράφεται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, και εκτιμάται πως το adverse scenario δεν μπορεί να καθηλώσει τους ρυθμούς της οικονομίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μακροοικονομικό σενάριο
Οι τραπεζίτες ελπίζουν το μακροοικονομικό σενάριο να ανακοινωθεί στις αρχές του έτους και να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε στο stress test του 2018, όπου οι παραδοχές έγιναν γνωστές λίγο πριν λήξει η άσκηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!