Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ: «Προσοχή, εύθραυστον»
[Η Ναυτεμπορική]: Ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ: «Προσοχή, εύθραυστον»

[Η Ναυτεμπορική]: Ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ: «Προσοχή, εύθραυστον»

Το ελατήριο που δεν δούλεψε στην Ελλάδα

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2% αποτελούν την ελάχιστη απόδοση μετά από σωρευτική απώλεια ΑΕΠ άνω του 25%, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι καθώς εξαρτώνται κατά 50% από τον τουρισμό, και απέχουν αισθητά από την κλίμακα του 4% που θα ήταν σε θέση να αλλάξει την εικόνα στην ελληνική οικονομία. Σε αυτήν τη διαπίστωση συγκλίνουν νούμερα και εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων που προβληματίζουν, καταδεικνύοντας συνθήκες στασιμότητας οι οποίες διατηρούν τα σύννεφα στην καθημερινότητα εργαζομένων και επιχειρήσεων. Κρεσέντο προεκλογικών παροχών θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αφού αυτοί επιτεύχθηκαν με επιθετική φορολόγηση και υποεκτέλεση δαπανών. «Καμπανάκι» από τις απογοητευτικές επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων.

Από το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα διαψεύδει επί τα χείρω τις αρχικές προβλέψεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2018, η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι τελικής πρόβλεψης του κρατικού προϋπολογισμού για 2,1% και της Κομισιόν για 2%.

Η παρατεταμένη απουσία επαρκών ενδείξεων ότι δημιουργούνται συνθήκες ουσιαστικής επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα διαμορφώνει μια εικόνα καθηλωτικής στασιμότητας, αρχικά μέσα σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον -θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, οι οποίοι συνδυάστηκαν με μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου- και πλέον σε ένα τοπίο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα της δυναμικής ανάκαμψης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!