Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 8 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Αναγκαία η μετάβαση σε ένα νέο εξαγωγικό πρότυπο
[Η Ναυτεμπορική]: Αναγκαία η μετάβαση σε ένα νέο εξαγωγικό πρότυπο

[Η Ναυτεμπορική]: Αναγκαία η μετάβαση σε ένα νέο εξαγωγικό πρότυπο

Η έμφαση στις εξαγωγές και ιδιαίτερα η μετάβαση προς ένα εξαγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται περισσότερο σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη, σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για την οικονομία η Alpha Bank.
Όπως σημειώνει η τράπεζα, ο προσανατολισμός των εξαγωγών σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα αυξήσει τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και θα δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσεως, η συρρίκνωση της εγχώριας ζητήσεως προσανατόλισε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν οδήγησαν στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητος της χώρας. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει ξανά, η τράπεζα τονίζει πως είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, μέσω της περαιτέρω βελτιώσεως της ανταγωνιστικότητος.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας που έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω της μειώσεως του κόστους εργασίας (11,3% σωρευτικά στην περίοδο 2009-2017) παρατηρείται τάση υποχωρήσεως με βάση τον δείκτη Διεθνούς Ανταγωνιστικότητος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Doing Business 2019), η Ελλάδα, με βάση τον γενικό δείκτη «ευκολία ασκήσεως επιχειρηματικής δραστηριότητος», κατετάγη στην 72η θέση το 2018, υποχωρώντας κατά πέντε θέσεις σε σύγκριση με το 2017 (67η θέση).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!