Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Άλμα επενδύσεων 154% το 2018 από τον ΑΔΜΗΕ
[Η Ναυτεμπορική]: Άλμα επενδύσεων 154% το 2018 από τον ΑΔΜΗΕ

[Η Ναυτεμπορική]: Άλμα επενδύσεων 154% το 2018 από τον ΑΔΜΗΕ

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Σημαντική αύξηση επενδύσεων και ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 85,6 εκατ. ευρώ και να σημειώνουν άνοδο κατά 38,6% σε ετήσια βάση, κατέγραψε το 2018 ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Την ίδια στιγμή, μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του χρηματοοικονομικού του σχεδιασμού, ο Διαχειριστής μείωσε δραστικά τις καθαρές χρηματοοικονομικές του δαπάνες κατά 73,1%. Ταυτόχρονα, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή σχηματισμένων προβλέψεων, συνέβαλε στην αύξηση κατά 6,4% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), στα 183 εκατ. ευρώ, οδηγώντας έτσι στην υψηλή καθαρή κερδοφορία. Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν το 2018 σε 249,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση (2,8%) από τη χρήση της προηγούμενης χρονιάς.

Το 2018, οι επενδυτικές δαπάνες του διαχειριστή παρουσίασαν αύξηση κατά 154% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 178,2 εκατ. ευρώ, με την είσοδο σε φάση κατασκευής μιας μεγάλης σειράς σημαντικών έργων που περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνεται η Β’ και η Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, που σύμφωνα με τον ΑΔΗΜΕ είναι το σημαντικότερο project του 2018.

Επίσης, εντός της περσινής χρονιάς ξεκίνησε η επέκταση του συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο, με τη συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» (ΚΥΤ Μεγαλόπολης – υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου) που περιλαμβάνει το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα (μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου) και θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου «Μεγαλόπολη V» της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!