Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Αλλάζουν 24 κατηγορίες αμοιβών με εργόσημο και απόδειξη δαπάνης
[Η Ναυτεμπορική]: Αλλάζουν 24 κατηγορίες αμοιβών με εργόσημο και απόδειξη δαπάνης

[Η Ναυτεμπορική]: Αλλάζουν 24 κατηγορίες αμοιβών με εργόσημο και απόδειξη δαπάνης

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Την ουσιαστική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών προβλημάτων που υπάρχουν διαχρονικά σε δύο από τους πλέον «επιρρεπείς» προς την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία τομείς της απασχόλησης, όπως είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στην ασφάλιση με εργόσημο, καθώς και η απασχόληση που αμείβεται με τη χρήση αποδείξεων δαπάνης (ή τίτλων κτήσης) επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι μόνο στην κατηγορία των ασφαλισμένων με εργόσημο υπάγονται από το 2010 έως σήμερα, μαζί με τους εργάτες γης, άλλες 23 διαφορετικές υπηρεσίες και ειδικότητες εργαζομένων, «προσωρινά ή εποχικά».

Εάν σε αυτές τις συνολικά 24 κατηγορίες ασφαλισμένων προστεθούν και οι περιπτώσεις όσων αμείβονται με απόδειξη δαπάνης (τίτλος κτήσης), ως περιστασιακά απασχολούμενοι ή και συνταξιούχοι, τότε διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ελαστικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει πολλά «παράθυρα» είτε αποφυγής της ασφάλισης είτε «ανάπτυξης» της υποδηλωμένης εργασίας. Ήδη, ο αρμόδιος υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΕΚΥ), Νότης Μηταράκης, έχει προχωρήσει στη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας Εργοσήμου και Τίτλου Κτήσης, με στόχο την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου του Εργοσήμου και του Τίτλου Κτήσης.

Τι είναι το εργόσημο

Το «Εργόσημο» εκδίδεται υπό τύπο πολύπτυχης ή δίπτυχης επιταγής, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη χρηματική αξία (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου») στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού φορέα, εν προκειμένω υπέρ του (ΕΦΚΑ – τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!