Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Αλλάζοντας θέσεις: Μη Ευρωπαίος ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ;
[Η Ναυτεμπορική]: Αλλάζοντας θέσεις: Μη Ευρωπαίος ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ;

[Η Ναυτεμπορική]: Αλλάζοντας θέσεις: Μη Ευρωπαίος ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ;

Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία της ΕΚΤ έλυσε ένα μυστήριο, αυτού του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι, αλλά ανοίγει ένα νέο. Σε ποιον θα παραδώσει εκείνη τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Ντέιβιντ Λίπτον θα αναλάβει προσωρινά μόνο να καλύψει τη θέση, αφού πολύ γρήγορα θα αρχίσει ένας γύρος διαπραγμάτευσης, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σκληρός από εκείνον των Ευρωπαίων ηγετών. Και τούτο γιατί σε αυτόν θα υψώσουν τη φωνή τους οι αναδυόμενες οικονομίες.

Παραδοσιακά Ευρώπη και ΗΠΑ «μοιράζονται» τους επικεφαλής των ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αντίστοιχα. Ωστόσο εδώ και χρόνια χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις σπεύδουν να επισημάνουν ότι το σύστημα αυτό είναι παρωχημένο και άδικο, καθώς δεν αντανακλά τις νέες ισορροπίες δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία.

Όταν το 1944 αποφασίστηκε ο διακανομισμός αυτός ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είχε λογική και υπηρετούσε το στόχο της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας. Είναι δύσκολο να πείσει κανείς εν έτει 2019 ότι ισχύει το ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα ηνία σε μία τρίτη χώρα. Οι οικονομίες της Ε.Ε. ως σύνολο εξακολουθούν να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του ΔΝΤ και κατά συνέπεια διαθέτουν το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!