Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Αγορά εργασίας: Πρεμιέρα για τους ελέγχους, έρχεται και το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων
[Η Ναυτεμπορική]: Αγορά εργασίας: Πρεμιέρα για τους ελέγχους, έρχεται και το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

[Η Ναυτεμπορική]: Αγορά εργασίας: Πρεμιέρα για τους ελέγχους, έρχεται και το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

Σαρωτικούς και στοχευμένους ελέγχους για αδήλωτη εργασία σε ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση τις τουριστικές περιοχές, πραγματοποιούν από σήμερα συνεργεία του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται η δημιουργία του Λευκού Μητρώου των επιχειρήσεων.

Στόχος των ελέγχων που διενεργούνται με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας.

Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μια διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μιας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τον σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.

Το Λευκό Μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις τού μη μισθολογικού κόστους.

Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων θα υιοθετηθούν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!