Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Αγώνας μετ’ εμποδίων για την ανάπτυξη
[Η Ναυτεμπορική]: Αγώνας μετ’ εμποδίων για την ανάπτυξη

[Η Ναυτεμπορική]: Αγώνας μετ’ εμποδίων για την ανάπτυξη

Με ρυθμό ανάπτυξης 1,9% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι καλύτερη σε σχέση με του πρώτου τριμήνου -μετά και την προς τα κάτω αναθεώρηση ο ρυθμός στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, στο 1,1% από το αρχικό 1,3%-, αλλά υπολείπεται του ετήσιου φετινού στόχου για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, το ζητούμενο για το 2019 είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει στο 2,3%, κάτι που σημαίνει ότι πλέον απαιτείται πολύ ισχυρή ανάπτυξη άνω του 2,3% κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου. Προς το παρόν, πολλοί φορείς αμφισβητούν το κατά πόσο ο πήχης της ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει φέτος το 2%. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατεβάσει τον πήχη στο 1,9%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι λίγο πιο αισιόδοξη προβλέποντας ανάπτυξη 2,1% για φέτος. Για ένα ακόμη τρίμηνο μπήκε «φρένο» στην ανάπτυξη εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων, καθώς ο ρυθμός μεταβολής των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου ήταν αρνητικός κατά το β τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου κατά το β’ τρίμηνο του 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!