Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Αγκάθι» η αύξηση των αποταμιεύσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
[Η Ναυτεμπορική]: «Αγκάθι» η αύξηση των αποταμιεύσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

[Η Ναυτεμπορική]: «Αγκάθι» η αύξηση των αποταμιεύσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Το φάντασμα της ύφεσης πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρωζώνη, με τις αναλύσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν τις ζοφερές οικονομικές επιδόσεις να εστιάζουν σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο, υπάρχει ένας τοπικός παράγοντας ο οποίος φέρει ίσως μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Και αυτός δεν είναι άλλος από την τάση των νοικοκυριών να δημιουργούν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας».

Σε έκθεσή της η Citigroup υπογραμμίζει ότι η αύξηση στα ποσοστά αποταμίευσης στη ζώνη του ευρώ, αν και έχει περάσει εν πολλοίς απαρατήρητη, είναι η μεγαλύτερη από το 2009. Οι δε ειδικοί της υπολογίζουν ότι αυτή και μόνο εξηγεί το 40% της επιβράδυνσης του ΑΕΠ από το 2017.
Η στροφή των νοικοκυριών στην αποταμίευση θεωρείται απολύτως φυσιολογική σε αυτό το στάδιο του κύκλου. Αυτό που όμως θα πρέπει να ανησυχεί είναι ότι τα νοικοκυριά δεν βάζουν στην άκρη μόνο τα έξτρα χρήματα που ενδεχομένως εξασφαλίζουν από μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό των δημοσιονομικών «δώρων» – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αναθεώρηση προσδοκιών
Αυτό, προειδοποιούν οι ειδικοί της Citi, σημαίνει ότι ίσως δεν θα πρέπει να συντηρούμε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα της πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής. Όπως ισχύει και με τη νομισματική, έτσι και η δημοσιονομική δεν είναι από μόνη της πανάκεια για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!