Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [MonoNews]: Η Τουρκία ανακοινώνει το «νέο οικονομικό μοντέλο» μετά τη βουτιά της λίρας
[MonoNews]: Η Τουρκία ανακοινώνει το «νέο οικονομικό μοντέλο» μετά τη βουτιά της λίρας

[MonoNews]: Η Τουρκία ανακοινώνει το «νέο οικονομικό μοντέλο» μετά τη βουτιά της λίρας

Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Το νέο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας θα παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως ανέφερε το τουρκικό υπουργείο την Πέμπτη, καθώς η λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κλιμακώνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα έκανε νέα «βουτιά» άνω του 3%, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται στις 5,4385 λίρες ανά δολάριο και τις απώλειές της μέχρι στιγμής φέτος να αγγίζουν πλέον το 30%.

Σε ανακοίνωσή της, η Άγκυρα ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα παρουσιάσει την Παρασκευή «ένα νέο οικονομικό μοντέλο».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως σκοπεύει να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος κάτω από το 2% του ΑΕΠ και αναμένει η ανάπτυξη να αγγίξει το 3% με 4% την επόμενη χρονιά. Προηγουμένως προέβλεπε ανάπτυξη 5,5%.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα.

Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ακόμα πως οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν ρίσκα, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους των τουρκικών εταιρειών.

«Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!