Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Το… μυστικό όπλο των ελληνικών τραπεζών χάρη στο οποίο κέρδισαν το στοίχημα των stress test
[MonoNews]: Το… μυστικό όπλο των ελληνικών τραπεζών χάρη στο οποίο κέρδισαν το στοίχημα των stress test

[MonoNews]: Το… μυστικό όπλο των ελληνικών τραπεζών χάρη στο οποίο κέρδισαν το στοίχημα των stress test

Σήμερα ενημερώνονται από την ΕΚΤ η Κομισιόν και το ΔΝΤ για την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης αντοχής και από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Οι αυξημένες προβλέψεις που έχουν λάβει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σε ό,τι αφορά το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών τους δανείων –προβλέψεις που διαμορφώνονται πολύ πάνω από το 50% και μαζί με τον υπολογισμό από το IFRS9 προσεγγίζει τα 55 δισ. ευρώ-, αλλά και οι συντονισμένες κινήσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ήταν το «όπλο» τους, που ανάγκασε τον εποπτικό μηχανισμό SSM και κυρίως την ΕΚΤ να βάλουν νερό στο κρασί τους. Διότι εκείνο που ζητούσαν οι επόπτες ήταν περισσότερες προβλέψεις στο «κόκκινο» επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Οι Ελληνες τραπεζίτες πήραν το μήνυμα –για τις προθέσεις του επόπτη- από τις αρχές του χρόνου. Η απαίτηση του SSM για περισότερες προβλέψεις βασίζονταν στον επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε σε δύο δόσεις από μικτά κλιμάκια του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας και της Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η άσκηση και άρχισε η αποστολή στοιχείων, με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τα στοιχεία να κορυφώνονται τη Μεγάλη Τρίτη.

Το θετικό είναι ότι τα στελέχη του SSM, τα οποία ήταν σε ανοικτή γραμμή με τους επικεφαλής των τραπεζών, κατανόησαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πείστηκαν ότι υπάρχει ικανό απόθεμα προβλέψεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!