Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [MonoNews]: ΣτΕ: Οριστικά θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ η εκκλησία για τα ακίνητά της, εκτός των ναών
[MonoNews]: ΣτΕ: Οριστικά θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ η εκκλησία για τα ακίνητά της, εκτός των ναών

[MonoNews]: ΣτΕ: Οριστικά θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ η εκκλησία για τα ακίνητά της, εκτός των ναών

Συμβούλιο της Επικρατείας

Οριστικά και αμετάκλητα η Εκκλησία θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά της, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς ή κοινωφελείς σκοπούς. Στην απόφαση αυτή κατέληξε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής. Την ίδια υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ έχουν και τα ακίνητα που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι ανώτατοι δικαστές κατέληξαν στην απόφασή τους κρίνοντας ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της ΕΣΔΑ.

Στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στη δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.

Στη Μονή της Χαλκιδικής που προσέφυγε στο ΣτΕ είχε καταλογιστεί ΕΝΦΙΑ 259.395 ευρώ και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!