Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
26 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Σοκ από τις νέες συντάξεις: Οι μεγάλοι χαμένοι του νόμου Κατρούγκαλου
[MonoNews]: Σοκ από τις νέες συντάξεις: Οι μεγάλοι χαμένοι του νόμου Κατρούγκαλου

[MonoNews]: Σοκ από τις νέες συντάξεις: Οι μεγάλοι χαμένοι του νόμου Κατρούγκαλου

Συγκλονιστικά είναι τα πρώτα στοιχεία από τις νέες συντάξεις που αρχίζουν (με μεγάλη καθυστέρηση) να εκδίδονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς οι μειώσεις σε σχέση με τις “παλιές” συντάξεις είναι δραματικές και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν έως και το 30%.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που καταγράφει η “Καθημερινή”, με ασφαλισμένο του ΙΚΑ ο οποίος κατέθεσε τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση μετά τον Μάιο του 2016 έχοντας 10.800 ένσημα, 37 έτη ασφάλισης και αναγνωρισμένα πλασματικά έτη και συντάξιμες αποδοχές που υπολογίστηκαν σε 2.951 ευρώ. Ενώ πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του θα ήταν 1.720 ευρώ, ο νέος τρόπος υπολογισμού βγάζει σύνταξη 1.478 ευρώ, ήτοι μειωμένη κατά 242 ευρώ. Αναλυτικά, ο συγκεκριμένος συνταξιούχους λαμβάνει ολόκληρη την εθνική σύνταξη, 384 ευρώ, και ανταποδοτική της τάξης των 1.094 ευρώ, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 37,07%.

Τα πρώτα στοιχεία για τις συντάξεις που απονέμονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου δείχνουν ότι η μέση μείωση ανέρχεται γύρω στο 15%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ το μήνα, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ και στο ΤΑΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθώς και ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ.

Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από το νέο, “ταξικά άδικο υπέρ των χαμηλόμισθων”, όπως είχε πει ο Γ. Κατρούγκαλος, σύστημα. Είναι οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν σε σύνταξη με χαμηλές αποδοχές και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!