Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Προσοχή στις δηλώσεις Ε9: Απαλλαγή από πρόστιμα αλλά και παγίδα με τοκισμένο ΕΝΦΙΑ
[MonoNews]: Προσοχή στις δηλώσεις Ε9: Απαλλαγή από πρόστιμα αλλά και παγίδα με τοκισμένο ΕΝΦΙΑ

[MonoNews]: Προσοχή στις δηλώσεις Ε9: Απαλλαγή από πρόστιμα αλλά και παγίδα με τοκισμένο ΕΝΦΙΑ

Θετική χαρακτηρίστηκε η νέα ρύθμιση που εμπεριείχε η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην απαλλαγή από το πρόστιμο, για τις περιπτώσεις διορθώσεων στο Ε9 . Ωστόσο, όπως φάνηκε γρήγορα, η νέα ρύθμιση κρύβει μια σημαντική παγίδα, που έχει ως αποτέλεσμα να δείχνει «φουσκωμένος» ο ΕΝΦΙΑ .

Σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από τα πρόστιμα τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, για την οποία είχε γράψει το mononews , η διάταξη ορίζει ότι «για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών από το 2010 και μετά, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την ψήφιση που σχεδίου νόμου, δεν επιβάλλονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα πρόστιμα».

Γίνεται επιπλέον σαφές ότι «δεν προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου, για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο».

Παρ’ όλα αυτά, στην ίδια τροπολογία διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που κατά τη διόρθωση των στοιχείων ακινήτων στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας), ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει το φόρο αυτό, με τόκο 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο τόκος θα ξεκινήσει να υπολογίζεται από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ακόμη και για όσους σκεφτούν ότι μπορούν να αποφύγουν την εν λόγω παγίδα, παρακάμπτοντας τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με σκοπό να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ , αυτό δεν θα αποτελέσει λύση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!