Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Το πολυτιμότερο μέταλλο στον κόσμο ετοιμάζεται να… ανθίσει και πάλι
[MonoNews]: Το πολυτιμότερο μέταλλο στον κόσμο ετοιμάζεται να… ανθίσει και πάλι

[MonoNews]: Το πολυτιμότερο μέταλλο στον κόσμο ετοιμάζεται να… ανθίσει και πάλι

Το ακριβότερο πολύτιμο μέταλλο στον κόσμο αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ακριβό, καθώς η κάμψη της εξόρυξης στη Νότια Αφρική μπορεί να διαταράξει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης στην αγορά.

Το ρόδιο, το οποίο απαντάται στα κατάλοιπα της επεξεργασίας μεταλλευμάτων λευκόχρυσου (πλατίνας), έχει υπερτριπλασιαστεί σε αξία από τις αρχές του 2017. Το αργυρόλευκο αυτό στοιχείο, το οποίο πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «ρόδο», μπορεί να γίνει ακόμη πιο ακριβό καθώς περιορίζεται η παραγωγή στη Νότια Αφρική, έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς ροδίου στον κόσμο.

Αυτήν τη στιγμή στον κόσμο δεν υπάρχουν ορυχεία που να ασχολούνται αποκλειστικά με την εξόρυξη ροδίου. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση δύο μεγάλων εξορυκτικών εταιρειών, της Impala Platinum Holdings και της Lonmin, να αναστείλουν τις μη κερδοφόρες δραστηριότητές τους στη Νότια Αφρική, μετά την υποχώρηση της τιμής της πλατίνας που πυροδότησε η απομάκρυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας από την ντιζελοκίνηση, θα φέρει σίγουρα αναταράξεις στην αγορά, αφού θα μειωθεί παράλληλα και η προσφορά ροδίου.

Το γεγονός ότι η ζήτηση (ροδίου) παραμένει σταθερή την ώρα που η προσφορά στην αγορά μειώνεται είναι σίγουρο ότι θα φέρει νέα «έκρηξη» της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, λέει χαρακτηριστικά ο Gerry Dawson, ο οποίος ασχολείται με το trading πολύτιμων μετάλλων.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να ξαναζήσει στιγμές που είχε ζήσει και πριν από μια δεκαετία, όταν η τιμή του ροδίου ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά ουγγιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!