Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Ποια είναι τα σχέδια των τραπεζών για τη μετά waiver εποχή
[MonoNews]: Ποια είναι τα σχέδια των τραπεζών για τη μετά waiver εποχή

[MonoNews]: Ποια είναι τα σχέδια των τραπεζών για τη μετά waiver εποχή

Ρευστότητα μέσω της διατραπεζικής, της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και μέσω τιτλοποιήσεων, σχεδιάζουν οι τράπεζες για τη μετά waiver εποχή. Η ρευστότητα που αντλούν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα υπολογίζεται στα 4 δις ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών «το ποσό αυτό μπορεί εύκολα να το σηκώσει η διατραπεζική αγορά».

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προεξοφλήσει στα στρατηγικά τους πλάνα την απώλεια του waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι οι τίτλοι αυτοί έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Το τέλος του waiver προανήγγειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας ότι η αποδοχή των ελληνικών τίτλων τελειώνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η διαφορά στο κόστος άντλησης ρευστότητας από τη διατραπεζική σε σχέση με το waiver είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών διαχειρίσιμη και δεν ξεπερνά τις 50 μονάδες βάσης, στο βαθμό που μετά το κούρεμα, το κόστος άντλησης ρευστότητας από το ευρωσύστημα, ανέρχεται στις 20 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος από τη διατραπεζική διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δέχεται τους ελληνικούς τίτλους, εφαρμόζοντας προηγουμένως ένα «κούρεμα» που κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και την ποιότητα αυτών των τίτλων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!