Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
9 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
6 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Όλγα Κεφαλογιάννη στο mononews: Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να συνεχίσει στον «αυτόματο πιλότο»
[MonoNews]: Όλγα Κεφαλογιάννη στο mononews: Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να συνεχίσει στον «αυτόματο πιλότο»

[MonoNews]: Όλγα Κεφαλογιάννη στο mononews: Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να συνεχίσει στον «αυτόματο πιλότο»

Όλγα Κεφαλογιάννη

της Όλγας Κεφαλογιάννη

Η άνοδος του τουρισμού την τελευταία δεκαετία, η τεράστια συνεισφορά του στο ΑΕΠ, στις επενδύσεις, στη μείωση της ανεργίας, τον έχουν αναδείξει ως ένα κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, ιδιαίτερα δυναμικό για τη διεθνή και φυσικά την ελληνική οικονομία.

Ενισχυτικοί παράγοντες στην εξέλιξη αυτή είναι η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η περαιτέρω διευκόλυνση των μετακινήσεων με την ανάπτυξη δικτύων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος, η δημιουργία αγορών-στόχων κ.α.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2008 είχε τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ισχνή καταναλωτική δυνατότητα είχε επιπτώσεις και στην τουριστική αγορά. Στην Ελλάδα, τα πρώτα δύο χρόνια της κρίσης, 2010 – 2012, υπήρξαν τεράστιες συνέπειες και στον τομέα του τουρισμού. Η χώρα δεν πρόλαβε να αντιδράσει στη δυσμενή εικόνα της στο εξωτερικό, αλλά και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επωφελήθηκε από τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης χρέους.

Από το 2012 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, εφαρμόστηκαν πολιτικές για τον τουρισμό, που στοχευμένα επεδίωξαν να μεταβάλουν την κρίση σε ευκαιρία. Υιοθετήθηκε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έβαζαν τέρμα σε αγκυλώσεις δεκαετιών, αλλά και μία επιθετική πολιτική τουριστικής διπλωματίας που στόχευε στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε στο εξωτερικό για την Ελλάδα.

Η εξωστρέφεια και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες με άξονα τη διευκόλυνση της τουριστικής αγοράς αποδείχθηκε το μείγμα μίας επιτυχημένης πορείας στην κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τον τουρισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!