Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [MonoNews]: ΝΑΤΟ καλεί ΠΓΔΜ για ενταξιακές συνομιλίες – Προϋπόθεση η επικύρωση της συμφωνίας
[MonoNews]: ΝΑΤΟ καλεί ΠΓΔΜ για ενταξιακές συνομιλίες – Προϋπόθεση η επικύρωση της συμφωνίας

[MonoNews]: ΝΑΤΟ καλεί ΠΓΔΜ για ενταξιακές συνομιλίες – Προϋπόθεση η επικύρωση της συμφωνίας

Όπως αναφέρει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του NATO περιλαμβάνει πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ, στο οποίο ωστόσο διευκρινίζεται ότι η πλήρης ένταξη της βαλκανικής χώρας θα ολοκληρωθεί μόνον μετά το τέλος όλων των διαδικασιών έγκρισης και εφαρμογής της συμφωνίας στο εσωτερικό της.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ήδη από το 2008 και την Σύνοδο του Βουκουρεστίου είχε αποφασιστεί να απευθυνθεί πρόσκληση στην χώρα, εφ’ όσον εκείνη κατέληγε σε λύση για το ζήτημα του ονόματός της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

«Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για λύση στο ζήτημα του ονόματος. Σε εφαρμογή των αποφάσεών μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να αρχίσει συνομιλίες ένταξης με τη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών σχετικά με τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληψη της ενταξιακής διαδικασίας», αναφέρεται συγκεκριμένα στο προσχέδιο.

Το NATO συγχαίρει την πΓΔΜ, μεταξύ άλλων, και για το γεγονός ότι έθεσε σε ισχύ τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία, κράτος – μέλος της Συμμαχίας, καθώς και για την προσπάθεια δημιουργίας ενός λειτουργικού πολυεθνικού πλαισίου στο εσωτερικό της χώρας, με την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας του 2001, που καθορίζει τη σχέση της πλειοψηφικής εθνότητας της πΓΔΜ με την αλβανική μειονότητα της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!