Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [MonoNews]: Μυρίζει μπαρούτι στο σύστημα υγείας: «Θύελλα» αντιδράσεων για το … gatekeeping
[MonoNews]: Μυρίζει μπαρούτι στο σύστημα υγείας: «Θύελλα» αντιδράσεων για το … gatekeeping

[MonoNews]: Μυρίζει μπαρούτι στο σύστημα υγείας: «Θύελλα» αντιδράσεων για το … gatekeeping

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ιατρικούς κύκλους η υπουργική απόφαση για την καθιέρωση και εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ (gatekeeping), η οποία έρχεται σε συνέχεια του νόμου 4486/2017.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η πρόσβαση σε ειδικευμένους γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) θα γίνεται μόνο μέσω οικογενειακού γιατρού από Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) ή Κέντρο Υγείας ή ιδιώτη συμβεβλημένου οικογενειακού γιατρού του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια το απόγευμα της Παρασκευής, με την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού, έχει ξεσηκώσει σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος εξ’ αρχής είχε εκφράσει την αντίθεσή του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις.

Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ

Όμηρος του συστήματος ο ασφαλισμένος

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ στις εξελίξεις, η οποία κάνει λόγο για «επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και σημειώνει ότι η διαδικασία αυτή καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος και θέτει εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Επιπλέον, θίγει ένα άλλο κρίσιμο θέμα, επισημαίνοντας ότι από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!