Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [MonoNews]: Ήττα Κοντονή από στον Άρειο Πάγο για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση – Αντισυνταγματική η διάταξη
[MonoNews]: Ήττα Κοντονή από στον Άρειο Πάγο για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση – Αντισυνταγματική η διάταξη

[MonoNews]: Ήττα Κοντονή από στον Άρειο Πάγο για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση – Αντισυνταγματική η διάταξη

Σταύρος Κοντονής

Αντισυνταγματική από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η διάταξη του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, για την υποχρεωτική προσφυγή των πολιτών για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών στην ιδιωτική διαμεσολάβηση πριν προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια φέρνοντας έτσι την ήττα σε νομικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Η διάταξη αυτή προκρίθηκε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ως απάντηση στο πρόβλημα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και την αποφόρτιση των δικαστηρίων από προσωπικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Όμως δέχτηκε σφοδρά πυρά τόσο από τους δικαστές όσο και από τους δικηγόρους, οι οποίοι άλλωστε ζήτησαν και τη σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη με πλειοψηφία 21-18 υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης. Πρέπει να επισημανθεί πως η κρίση της Διοικητικής Ολομέλειας είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική για τη διοίκηση γεγονός που σημαίνει ότι δεν υποχρεούται ο υπουργός Δικαιοσύνης να αλλάξει τη νομοθετική ρύθμιση. Πλην είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα απίστευτο «νομικό» μπάχαλο, διότι τα πρωτοβάθμια δικαστήρια θεωρείται δεδομένο πως θα αρνούνται από 1η Οκτωβρίου (όπου θα τεθεί σε ισχυ) να την εφαρμόσουν γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες.

Τι είπε

Το ζήτημα έφθασε προς συζήτηση στη Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, ενώ ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία από τον περασμένο Ιανουάριο είχε πρωτοστατήσει κατά της ρύθμισης με ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!