Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [MonoNews]: Φαρμακευτικές: Claw back για «εικονική» ανάπτυξη, λόγω Brexit
[MonoNews]: Φαρμακευτικές: Claw back για «εικονική» ανάπτυξη, λόγω Brexit

[MonoNews]: Φαρμακευτικές: Claw back για «εικονική» ανάπτυξη, λόγω Brexit

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να καταβάλουν «διπλό» claw back άνευ πραγματικής αιτίας βρίσκονται πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς η υπουργική απόφαση που καθορίζει τη μεθοδολογία υπολογισμού των αυτόματων επιστροφών δεν είχε προβλέψει την περίπτωση… Brexit. Ο κίνδυνος αφορά τις εταιρείες που έχουν νέα, εντός πατέντας φάρμακα σε Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζεται στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ κατά 90% με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς και κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ.

Λόγω της αναμενόμενης αποχώρησης του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), οι φαρµακευτικές εταιρείες, με προϊόντα εγγεγραμμένα σε ΚΑΚ µε έδρα το Ηνωµένο Βασίλειο, τα μεταφέρουν σταδιακά σε άλλη χώρα, εντός της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία ή η Ολλανδία. Εντούτοις, βάσει του ισχύοντος τρόπου υπολογισµού του claw back, αυτή η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερεκτίμηση του µεριδίου αύξησης της αγοράς, δεδοµένου ότι η αλλαγή ΚΑΚ ενδέχεται να ληφθεί ως ανάπτυξη (επειδή ο νέος ΚΑΚ δεν υπήρχε μέχρι πρότινος θα εμφανίσει 100% αύξηση των πωλήσεων).

Αυτό σημαίνει ότι, την επόμενη χρονιά, οι συγκεκριμένες εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν το «διπλό» claw back (για το μερίδιο αγοράς, όπως όλες οι εταιρείες και για το μερίδιο ανάπτυξης), χωρίς να υπάρχει πραγµατική ανάπτυξη του µεριδίου αγοράς, αλλά απλά αντικατάσταση του ΚΑΚ. Σημειώνεται ότι σε τοπικό επίπεδο, τόσο ο προηγούµενος όσο και ο νέος ΚΑΚ αντιπροσωπεύονται από την ίδια εταιρεία, η οποία καλείται να καλύψει το claw back.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!