Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [MonoNews]: Επιφυλακτική για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» η Βουλγαρία, ζητά εγγυήσεις μέσω συνθήκης από τα Σκόπια
[MonoNews]: Επιφυλακτική για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» η Βουλγαρία, ζητά εγγυήσεις μέσω συνθήκης από τα Σκόπια

[MonoNews]: Επιφυλακτική για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» η Βουλγαρία, ζητά εγγυήσεις μέσω συνθήκης από τα Σκόπια

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ

Επιφυλακτική παραμένει ως προς το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», η οποία πάντως αποδέχεται, επί της αρχής, τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, θα απομακρύνει τα εμπόδια για την πορεία της πΓΔΜ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να της εγγυηθούν μέσω συνθήκης ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας. «Η γεωγραφία μας επιβάλει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

«Το νέο όνομα που προτείνεται «Βόρεια Μακεδονία», αφορά γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται τόσο νοτιοδυτικά της Σόφιας όσο και δυτικά του Πιρίν. Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των ειλημμένων υποχρεώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Οι δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος εξέφρασε χθες τη διαφωνία του για τη συμφωνία. Ο Ράντεφ κάλεσε τον Ιβάνοφ να μην είναι μόνο ένας συμμετέχων αλλά να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της χώρας, καθώς, όπως τόνισε, είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων, την ένταξη στη ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η στήριξη της Βουλγαρίας για το ζήτημα του ονόματος, όπως είπε ο κ. Ράντεφ, σχετίζεται και με τον σεβασμό αυτών που συμφώνησαν τα Σκόπια και η Αθήνα στη Σόφια.

Αναφερόμενος στη θέση της Βουλγαρίας στο θέμα, είπε ότι, όπως και η Ελλάδα, η χώρα του θέλει να εξομαλύνει τις ιστορικές διαφορές της με την πΓΔΜ και για τον σκοπό αυτό της ζητά «εγγυήσεις». «Η Βουλγαρία είναι σε θέση να ζητήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!