Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Ανύπαρκτη η ζήτηση για νέα δάνεια την ώρα που οι τράπεζες «ματώνουν» από τα στεγαστικά
[MonoNews]: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Ανύπαρκτη η ζήτηση για νέα δάνεια την ώρα που οι τράπεζες «ματώνουν» από τα στεγαστικά

[MonoNews]: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Ανύπαρκτη η ζήτηση για νέα δάνεια την ώρα που οι τράπεζες «ματώνουν» από τα στεγαστικά

Σαν «μεγάλη πληγή» βλέπουν τα «κόκκινα» στεγαστικά οι τραπεζίτες και προβληματίζονται για τους τρόπους δράσης. Στο εξάμηνο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκαν στα 27,5 δισ. ευρώ (το 44,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου στέγης) και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στα 20,6 δισ. ευρώ (το 31,1% των στεγαστικών). Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες βρέθηκαν εκτός του προγραμματισμένου στόχου τους, που στα ΜΕΑ έπρεπε να είναι 27,1 δισ. ευρώ και στα ΜΕΔ 19,9δισ ευρώ.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται καθώς οι χορηγήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια είναι στην πράξη ανύπαρκτες με τη ζήτηση να είναι μηδενική.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Όπως αναφέρει στο mononews.gr υψηλόβαθμος τραπεζίτης, «οι τράπεζες δέχονται γύρω στα 90 με 95 αιτήματα τη μέρα από πελάτες που ζητάνε να πάρουν στεγαστικό δάνειο. Όταν πριν από την κρίση το σύστημα δέχονταν καθημερινά περισσότερες από 1.100- 1.200 αιτήσεις για χορήγηση για χορήγηση στεγαστικών δανείων».

Ενώ από τα 90 αιτήματα αυτά είναι ζήτημα αν τελικά εγκρίνονται τα 20….

Ίδια είναι η εικόνα και στο κομμάτι της καταναλωτικής πίστης. Προ κρίσης το σύστημα «βομβαρδιζόταν» στην κυριολεξία με περισσότερα από 35.000 αιτήματα τη μέρα. Σήμερα ο αριθμός έχει περιοριστεί στις 3.000 και οι απορρίψεις φτάνουν το 80%.

Το γεγονός είναι ότι η ζήτηση για νέα δάνεια -από πελάτες που πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης- είναι ανύπαρκτη, τόσο από νοικοκυριά που δεν έχουν έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, όσο και από «υγιείς» επιχειρήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!