Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [MonoNews]: Απόφαση-σταθμός για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
[MonoNews]: Απόφαση-σταθμός για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

[MonoNews]: Απόφαση-σταθμός για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίζουν πλέον για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο . Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και ο δικαστής θα κρίνει αν η σύμβαση του δανείου που υπέγραψε ο δανειολήπτης με την τράπεζα ήταν ή όχι καταχρηστική. Αν δηλαδή ο δανειολήπτης αντιλαμβανόταν τι υπέγραφε….

Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πέταξε το μπαλάκι στους εθνικούς δικαστές.

Και έτσι οι 65.000 Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να δουν κάτω από άλλο πρίσμα τη διευθέτηση των οφειλών τους, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί, τα τελευταία χρόνια λόγω της ενδυνάμωσης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Η ενίσχυση του ελβετικού είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το αρχικό ποσό που έλαβαν ως δάνειο μέχρι και 50%.

Μέχρι στιγμής περίμεναν ότι για το θέμα θα υπήρχε μία οριζόντια λύση, που θα δινόταν με νομοθετική ρύθμιση, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις είναι αντικρουόμενες. Συνήθως οι δανειολήπτες –που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με ομαδικές αγωγές- δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό, όμως οι αποφάσεις αυτές «πέφτουν» στα δευτεροβάθμια δικαστήρια.

Το μείζον θέμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο δικαστής είναι αν:

· Ο δανειολήπτης ήταν πλήρως ενημερωμένος για τους κινδύνους που ενείχε η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα λόγω αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

· Αν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν επενδυτικά προϊόντα.

· Αν η πληρωμή της δόσης πρέπει να γίενται με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης, ή την ισοτιμία που ισχύει την ημέρα πληρωμής της δόσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MONONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!