Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ | [Mama365]: Πώς ωφελεί τα παιδιά να παίζουν με καθημερινά αντικείμενα
[Mama365]: Πώς ωφελεί τα παιδιά να παίζουν με καθημερινά αντικείμενα

[Mama365]: Πώς ωφελεί τα παιδιά να παίζουν με καθημερινά αντικείμενα

Σίγουρα έχετε προσέξει ότι τα μικρά παιδιά προτιμούν, πολύ συχνά, να παίζουν με καθημερινά αντικείμενα που βρίσκουν στο σπίτι παρά με τα παιχνίδια τους. Για παράδειγμα, το κουτί που κρύβει ένα παιχνίδι μπορεί να αποδειχθεί πιο ελκυστικό από το περιεχόμενό του. Αν κιόλας, το ανακαλύψουν και μόνα τους σε κάποιο συρτάρι, ένα ξύλινο κουτάλι ή ένα μαγνητάκι ψυγείου μπορεί να τα απασχολήσει για πάρα πολύ ώρα. Αυτό συμβαίνει, ίσως, γιατί τα περισσότερα παιχνίδια για νήπια είναι φτιαγμένα από παρόμοια υλικά κι έχουν παρόμοια σχήματα και χρώματα ενώ τα αντικείμενα που βρίσκουν εδώ κι εκεί είναι για ‘κείνα πιο αναπάντεχα και ποικιλόμορφα.

Κάποια μέρα, πριν από μερικές δεκαετίες η εκπαιδευτικός Έλινορ Γκόλντσμιντ άρχισε να δίνει καλάθια με ακίνδυνα καθημερινά αντικείμενα σε παιδιά και να παρατηρεί πως αλληλεπιδρούν με αυτά, παίζοντας. Με βάση τις παρατηρήσεις της, εισήγαγε τον όρο διερευνητικό παιχνίδι (heuristic play) για να περιγράψει τον τρόπο που τα παιδιά εξερευνούν με τις αισθήσεις τους τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός αντικειμένου.
Το διερευνητικό παιχνίδι ξεκινά ενστικτωδώς απ’ τους πρώτους μήνες, όταν το παιδί αγγίζει και γεύεται επιχειρώντας να απαντήσει στην ερώτηση «τι είναι αυτό;» Συνεχίζεται καθώς μεγαλώνει και μεταχειρίζεται με ποικίλους τρόπους τα αντικείμενα, αναζητώντας απάντηση στην ερώτηση «τι μπορώ να κάνω με αυτό;»
Βεβαίως, υπάρχουν πλέον πολλά παιχνίδια που έχουν αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MAMA365

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!