Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ | [Mama365]: Γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα;
[Mama365]: Γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα;

[Mama365]: Γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα;

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους εργασίας ισχύει δια νόμου από το 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα. Το 2002, κι αφού ήμασταν ήδη από τις εξαιρέσεις της αντικαπνιστικής Ευρώπης, έγινε μία πιο συντονισμένη και αυστηρή προσπάθεια για να επεκταθεί και να τηρηθεί ο νόμος, αλλά μάταια. Το ελληνικό κράτος επέστρεψε το 2008, αποφασισμένο να κόψει το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους αλλά τα αποτελέσματα ήταν για μία ακόμη φορά υπέρ των καπνιστών.

Σήμερα, εν έτη 2019, δηλαδή 1,5 αιώνα μετά την πρώτη νομοθετική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, συζητάμε ακόμα εάν αυτή τη φορά θα κερδίσουμε το στοίχημα της δημόσιας υγείας.

Καπνίζουν ακόμα και οι εκπρόσωποι του κράτους

Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε πως ο αντικαπνιστικός νόμος σε δημόσιους χώρους δεν εφαρμόζεται ούτε καν στα κρατικά κτίρια. Υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμα και νοσοκομεία, μέρη, δηλαδή, που εκπροσωπούν το ίδιο το κράτος που επιβάλει τον νόμο, αδυνατούν να τον εφαρμόσουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ακόμα και σήμερα, την ουρά της ΔΕΗ, μέσα στην εφορία ή στην βουλή θα δεις δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς να καπνίζουν αρειμανίως. Το μήνυμα, λοιπόν, που λαμβάνουμε όλοι οι υπόλοιποι είναι πως ο νόμος υπάρχει όχι για να εφαρμόζεται, αλλά για τον συζητάμε.

Οι (δικαιολογημένοι;) χαλαροί θεσμοί κατά των παραβάσεων

Ωστόσο, παρόλο που η μη τήρηση του νόμου είναι κοινό μυστικό, οι θεσμοί είναι αρκετά χαλαροί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MAMA365

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!