Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ | [Mama365]: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να μιλάμε άσχημα σε ένα παιδί
[Mama365]: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να μιλάμε άσχημα σε ένα παιδί

[Mama365]: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να μιλάμε άσχημα σε ένα παιδί

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, εξαρτώνται 100% από εμάς. Θα φάνε ό,τι τους δώσουμε, θα φορέσουν ό,τι τους αγοράσουμε και θα ασχοληθούν με τις δραστηριότητες που θα τους υποδείξουμε. Κάπως έτσι λειτουργεί και η ψυχολογία τους.

Εάν, για παράδειγμα, πεις σε ένα παιδί πως είναι ευγενικό και έξυπνο, θα αρχίσει να συμπεριφέρεται έξυπνα κι ευγενικά. Εάν του πεις πως το αγαπάς, θα αγαπήσει τον εαυτό του. Εάν, όμως, του επαναλαμβάνεις πόσο ανόητο και ζωηρό είναι, θα πειστεί πως έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται. Και μάλιστα, οι παιδικές πεποιθήσεις που χτίζει για την προσωπική του εικόνα, θα το ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή του.

Γιατί; Επειδή όλα αυτά που ακούει από εμάς, τους γονείς του, θα γίνουν μία μικρή φωνούλα που θα την ακούει στο κεφαλάκι του για πάντα – αυτή η φωνή θα τον επηρεάζει στις επιλογές του, θα διαμορφώνει τα συναισθήματά του και θα τον ορίζει ως ενήλικα. Γι΄ αυτό, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για εκείνο σε κάποιον τρίτο ή στο ίδιο το παιδί!

Σ αγαπώ – με πράξεις και με λόγια

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξεις σε ένα παιδί να αγαπά τον εαυτό του, από το να νιώθει αγαπητό! Μην ξεχνάτε να του το δείχνετε με τις πράξεις σας, αλλά και να του το λέτε σε κάθε ευκαιρία! Μην το χρησιμοποιείτε μόνο ως επιβράβευση μια καλής του πράξης, αλλά να το τονίζετε ακόμα κι όταν το παιδί παραβαίνει κάποιον κανόνα: «Σ’ αγαπώ πολύ αλλά όταν πετάς το μπουφάν σου στο πάτωμα, θυμώνω».

Αυτό που σας προκαλεί άσχημα συναισθήματα είναι μία πράξη ή μια συμπεριφορά του παιδιού, και όχι το ίδιο το παιδί! Εάν αυτό γίνει ξεκάθαρο και το αγγελούδι σας αντιληφθεί πως το αγαπάτε έτσι κι αλλιώς, όχι μόνο θα αρχίσει να τηρεί τους κανόνες και τα όρια που του βάζετε, αλλά θα μάθει να αγαπά (και άρα να προσέχει) τον εαυτό του ακόμα και όταν κάνει λάθη!

Φτάσε εκεί που δεν μπορείς…

Μία φράση που καταβάθος αγαπάμε όλοι! Μία ενθάρρυνση που, εάν την επαναλαμβάνουμε συχνά στο παιδί, θα την ακούει νοερά κάθε φορά που θα θέτει στόχους ή θα συναντά δυσκολίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MAMA365

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!