Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Βόρεια Μακεδονία: Η αποχή κρίνει τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών
[Lifo]: Βόρεια Μακεδονία: Η αποχή κρίνει τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

[Lifo]: Βόρεια Μακεδονία: Η αποχή κρίνει τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Διεξάγεται σήμερα ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία

Λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά έναρξη ισχύος της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας σπεύδουν σήμερα στις κάλπες, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στον πρώτο γύρο αποτυπώθηκε οριακή νίκη του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος στηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αντίπαλο την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που στηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.

Παρά το ό,τι το προεδρικό αξίωμα έχει ουσιαστικά περιορισμένες αρμοδιότητες, οι αυριανές εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για την φιλοδυτική πορεία της κυβέρνησης υπό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ εν μέσω μεγάλης απάθειας του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα των νέων, που βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταπολεμήσει την υψηλή ανεργία και τη διαφθορά.

Το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα όμως του πρώτου γύρου στις 21 Απριλίου ήταν το μεγάλο ποσοστό αποχής που άγγιξε το 41,8%, το υψηλότερο από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1991. Για να είναι νόμιμη η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, η συμμετοχή θα πρέπει ξεπεράσει το 40%.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες διότι με μέσον όρο αποδοχών τα 400 ευρώ μηνιαίως και πάνω από το 1/5 του πληθυσμού χωρίς δουλειά, πολλοί προτιμούν να μεταναστεύσουν από το να πάνε να ψηφίσουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!