Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Ο Τζεφ Κουνς αντέγραψε – Απόφαση δικαστηρίου για λογοκλοπή διάσημου έργου
[Lifo]: Ο Τζεφ Κουνς αντέγραψε – Απόφαση δικαστηρίου για λογοκλοπή διάσημου έργου

[Lifo]: Ο Τζεφ Κουνς αντέγραψε – Απόφαση δικαστηρίου για λογοκλοπή διάσημου έργου

Δικαστήριο απεφάνθη πως ο Τζεφ Κουνς έχει διαπράξει λογοκλοπή στο έργο του Naked

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Τζεφ Κουνς έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών αγωγών για κατηγορίες λογοκλοπής, οι οποίες έχουν συχνά καταλήξει με τον καλλιτέχνη να πληρώνει αποζημιώσεις.

Τώρα, έπειτα από μια έφεση, ο Κουνς θεωρείται υπεύθυνος για λογοκλοπή μιας εικόνας από το έργο άλλου καλλιτέχνη. Ένα δικαστήριο στο Παρίσι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι το γλυπτό Naked του 1988 αντέγραψε μια εικόνα που τραβήχτηκε από μια φωτογραφία δύο γυμνών παιδιών του Jean-François Bauret. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, η απόφαση υποστηρίζει μια άλλη που εκδόθηκε από ένα γαλλικό δικαστήριο το 2017. Ο Κουνς και το κέντρο Pompidou είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ότι τέτοιες περιπτώσεις καλλιτεχνικής οικειοποίησης είναι πλέον κοινές.

Μέσα από την πρόσφατη απόφαση, το στούντιο του Κουνς και το Pompidou στο Παρίσι, όπου το έργο επρόκειτο να εμφανιστεί σε μια αναδρομική έκθεση που ξεκίνησε το 2014, καλούνται να πληρώσουν 20.000 ευρώ στην οικογένεια του φωτογράφου και ο καλλιτέχνης επιπλέον 4.000 ευρώ για αναπαραγωγή της εικόνας του γλυπτού στην ιστοσελίδα του. Η Stephanie Legrand, δικηγόρος της οικογένειας Bauret, δήλωσε στο AFP ότι «η συνέχιση της χρήσης της εικόνας στη Γαλλία απαγορεύεται από το δικαστήριο, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τους πελάτες μου».

Το Naked είναι από τη συλλογή Banality του Κουνς – από το πιο χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη – παρουσιάστηκε στην αναδρομική έκθεση του, στο μουσείο Whitney, το 2014, αλλά όχι και στο Pompidou αφού σύμφωνα με το γαλλικό μουσείο, το έκθεμα είχε υποστεί ζημιά κατά τη μεταφορά του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!