Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Τζάστιν Ουέλμπι: Το στέλεχος επιχείρησης που έγινε Αρχιεπίσκοπος και ζήτησε συγγνώμη για το ρατσιστικό παρελθόν της Αγγλικανικής Εκκλησίας
[Lifo]: Τζάστιν Ουέλμπι: Το στέλεχος επιχείρησης που έγινε Αρχιεπίσκοπος και ζήτησε συγγνώμη για το ρατσιστικό παρελθόν της Αγγλικανικής Εκκλησίας

[Lifo]: Τζάστιν Ουέλμπι: Το στέλεχος επιχείρησης που έγινε Αρχιεπίσκοπος και ζήτησε συγγνώμη για το ρατσιστικό παρελθόν της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Ο Ουέσλι γίνεται ο δεύτερος μετά τον Πάπα Φραγκίσκο προκαθήμενος χριστιανικής Εκκλησίας που ομολογεί δημοσίως ένα εκκλησιαστικό “mea culpa”

Ποιος: Τζάστιν Ουέλμπι, 105ος αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι από το 2013, προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας (επικεφαλής της οποίας είναι τυπικά ο εκάστοτε Βρετανός μονάρχης) και των κάπου 80 εκ. πιστών της.

Πού: Στο Καντέρμπουρι, κωμόπολη της κομητείας του Κεντ και έδρα των αγγλικανών αρχιεπισκόπων από την ίδρυση της εν λόγω Εκκλησίας τον 15ο αιώνα από τον Ερρίκο Η’.

Γιατί: Διότι μιλώντας χτες σε εκκλησιαστική Σύνοδο παραδέχτηκε δημόσια ότι αυτή υπήρξε «βαθιά και θεσμικά ρατσιστική», απολογούμενος για την «ντροπή» αυτή και ζητώντας συγνώμη από τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες για τις διακρίσεις που υπέστησαν στο παρελθόν. Αναφέρθηκε στον «συνειδητό και ασυνείδητο ρατσισμό» που βίωσαν έγχρωμοι, Ασιάτες και άλλοι μη λευκοί στους κόλπους της, επεσήμανε δε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν ακόμα εκλείψει. Την αρχιεπισκοπική συγνώμη ψήφισε ομόφωνα η Σύνοδος, με τον Ουέσλι να γίνεται ο δεύτερος μετά τον Πάπα Φραγκίσκο προκαθήμενος χριστιανικής Εκκλησίας που ομολογεί δημοσίως ένα εκκλησιαστικό “mea culpa”, κάτι που είχε πράξει και πέρσι καταδικάζοντας τον «παραδοσιακό» χριστιανικό αντισημιτισμό που «έθρεψε προκαταλήψεις και οδήγησε στο Ολοκαύτωμα».

Διά ταύτα: Ανανεωτής και εκσυγχρονιστής δίχως να παραβλέπει το δόγμα, ο Ουέλμπι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση προκαθήμενου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!