Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Οι τελευταίες φάλαινες της Ελλάδας βρίσκουν φριχτό θάνατο – Τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει
[Lifo]: Οι τελευταίες φάλαινες της Ελλάδας βρίσκουν φριχτό θάνατο – Τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει

[Lifo]: Οι τελευταίες φάλαινες της Ελλάδας βρίσκουν φριχτό θάνατο – Τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει

Ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής, διδάκτορας βιολογικής ωκεανογραφίας στην Ελλάδας, είναι ο άνθρωπος που μελετά έναν από τους πιο απειλούμενους πληθυσμούς φαλαινών στον κόσμο. Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα δεν ζουν σε κάποιον εξωτικό ωκεανό, αλλά στα δικά μας ελληνικά ύδατα.

Ο Guardian αναδεικνύει την απειλή για τις τελευταίες φάλαινες φυσητήρες που ζουν στην Ελλάδα και υπογραμμίζει τον κίνδυνο που συνεχώς μεγαλώνει σήμερα.

Ο δρ. Φραντζής έχει περάσει σχεδόν 25 χρόνια μελετώντας τα θαλάσσια θηλαστικά. Το γραφείο του, όπως και το μικρό του ίδρυμα το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, έχουν συμβάλει στο να γίνει γνωστός ο πλούτος και οι ιδιαιτερότητες της θαλάσσιας ζωής στη χώρα μας.

«Το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας είναι πολύ πλούσιο σε είδη. Στην αρχαιότητα τα κητώδη ήταν πολύ σημαντικά. Ο Αριστοτέλης έγραψε την πρώτη επιστημονική μελέτη (Περί τα ζώα ιστορίαι) γι’ αυτά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι και τώρα είναι οι τελευταίοι στον τομέα, γι’ αυτό και λαμβάνονται επειγόντως μέτρα», αναφέρει.

Οι φάλαινες φυσητήρες είναι στο επίκεντρο της τελευταίας εκστρατείας του Φραντζή. Αν και το είδος κυριαρχεί σε άλλες θάλασσες, υπάρχουν λιγότερα από 300 πλάσματα στα ελληνικά ύδατα, ο μεγαλύτερος βιότοπός τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως και τα θαλάσσια θηλαστικά στα περισσότερα μέρη, οι φάλαινες αντιμετωπίζουν μια πληθώρα απειλών, από την τα δίχτυα αλιείας μέχρι την κατάποση πλαστικών αποβλήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!