Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Ταφικό έθιμο: Οι Πόντιοι στα Σούρμενα τρώνε πάνω από τους τάφους των νεκρών τους
[Lifo]: Ταφικό έθιμο: Οι Πόντιοι στα Σούρμενα τρώνε πάνω από τους τάφους των νεκρών τους

[Lifo]: Ταφικό έθιμο: Οι Πόντιοι στα Σούρμενα τρώνε πάνω από τους τάφους των νεκρών τους

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων που σήμερα στρώνουν τραπέζι και τρώνε πλάι στους νεκρούς στο νεκροταφείο στα Σούρμενα

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων που σήμερα στρώνουν τραπέζι και τρώνε πλάι στους νεκρούς στο νεκροταφείο στα Σούρμενα αναβίωσε για 97 χρονιά.

Οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, την Κυριακή του Θωμά, διατηρούν και αναβιώνουν το Ταφικό Έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο. Στο νεκροταφείο στρώνονται τραπεζομάντιλα, οι συγγενείς τωννεκρών απλώνουν πιατέλες με φαγητά και γλυκά.

Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης. Πλήθος Ποντίων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το Ποντιακό αυτό έθιμο.

Αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές έχουν μαζί τους τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!