Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Lifo]: Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις – Στήριξη από την ΕΕ θα ζητήσει ο Μητσοτάκης
[Lifo]: Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις – Στήριξη από την ΕΕ θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

[Lifo]: Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις – Στήριξη από την ΕΕ θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Σαφή καταδίκη της Τουρκίας θα επιδιώξει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σκοπεύει να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τουρκικές προκλήσεις , επιζητώντας στήριξη από τις χώρες της Ευρώπης.

Μετά και τα χθεσινά πρώτα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την καταδίκη από την ΕΕ ως άκυρης και παράνομης της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.

Γενικά τα μηνύματα που έχει εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση είναι θετικά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης όπου συζητήθηκε σε πρώτη φάση το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Αναμένεται στο σχέδιο αυτό να συμπεριληφθεί ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Το κλίμα αποτυπώνει και η δήλωση του Γερμανού πρέσβη στην χώρα, ο οποίος δήλωσε ότι «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», ενώ ισχυρή στήριξη για τις ελληνικές θέσεις καταγράφεται και από την πλευρά Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.

Ήδη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί και κατά την διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα.

Άλλωστε θετικό ήταν και το μήνυμα από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου προέκυψε μίνιμουμ συναίνεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ την ίδια στιγμή δύο επιστολές της Αθήνας έχουν ήδη παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!