Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Lifo]: Συλλογικές διαπραγματεύσεις και ομαδικές απολύσεις θα κρίνουν τη συμφωνία στα εργασιακά
[Lifo]: Συλλογικές διαπραγματεύσεις και ομαδικές απολύσεις θα κρίνουν τη συμφωνία στα εργασιακά

[Lifo]: Συλλογικές διαπραγματεύσεις και ομαδικές απολύσεις θα κρίνουν τη συμφωνία στα εργασιακά

Η υπουργός Εργασίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι ομαδικές απολύσεις φαίνεται πως βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για επερχόμενο συμβιβασμό. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο τελευταίος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας και ο ίδιος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης.

Παράλληλα ωστόσο, ο επίτροπος επισήμανε στις χθεσινές επαφές του πως το ΔΝΤ πρέπει να μείνει εντός διαπραγμάτευσης. Το Ταμείο όμως θέλει διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να γίνεται από το κράτος και οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν έναντι των κλαδικών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά επισημαίνει τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με βασική προτεραιότητα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, έτσι ώστε να αποδυναμωθούν οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που επικρατούν σήμερα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα από τη δική μας μεριά να αποδεχθούμε να πάρουμε δυσμενή μέτρα τώρα και να μεταθέσουμε αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο μέλλον».

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν, όπως επισημαίνει ρεπορταζ της ΕΡΤ, οι ομαδικές απολύσεις, με την ελληνική πλευρά να δέχεται πιέσεις για διπλασιασμό του ορίου που ισχύει σήμερα από 5% στο 10% και για κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, που διατηρεί ο υπουργός εργασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!